Home Forums Autorijden en CBR Standpunt DVN Reageer op: Standpunt DVN

  • inahbp

Ontzettend goed dat je deze vraag stelt IkHebEenVraag, omdat er nogal wat onzin verhalen op internet te vinden zijn over rijbewijs, het al dan niet melden van nieuwe aandoeningen bij het CBR en eventuele gevolgen van het niet melden in verband met verzekeringskwesties.

Lees goed het antwoord van de moderator ^IO want dat is helemaal juist! Het CBR wil je grasg doen geloven dat je problemen krijgt met je verzekering als je je NIET (vrijwillig) meldt. Dat weet ik omdat tweets van webcareCBRvgraag in het midden laten of je problemen met je verzekering krijgt. Dat krijg je NOOIT, omdat de verzekeraar kijkt naar het LAATSTE oordeel heeft gegeven over je rijgeschiktheid: als je dus ooit rijgeschikt bent bevonden, ben je dat nu nog steeds, tenzij je een aantekening hebt gekregen waardoor je om de vastgestelde termijn opnieuw moet aantonen dat je volgens de regeling eisen rijgeschiktheid 2000 geschikt bent om te rijden.

Vul NOOIT vrijwillig die Gezondheidsverklaring in, tenzij je met epilepsie te maken hebt!

Naast vermeende “verzekeringsperikelen” rondom autorijden met een aandoening, kun je ook te maken krijgen met het strafrecht. Je mag namelijk niet de verkeersveiliheid in gevaar brengen volgens de wet. Patienten met een epileptische aanval krijgen te horen van hun arts dat ze na de aanval een jaar of zes maanden niet mogen autorijden (hangt er van af of er al eerdere aanvallen hebben plaatsgevonden en wanneer deze plaatsvonden, mocht je het fijne ervan willen weten, lees hier: https://wetten.overheid.nl/BWBR0011362/2018-07-01#menu ). Als de bestuurder dat niet opvolgt, kan hij/zij daar strafrechtelijk voor worden vervolgd (zie https://www.ad.nl/binnenland/twee-jaar-cel-voor-vrouw-die-epilepsie-verzweeg-en-twee-mensen-doodreed~a1b09f16/ ,maar ook https://www.cbr.nl/web/file?uuid=cff66041-e757-4d8b-8e7f-cda36feaa72f&owner=d214f7b5-5ce0-48dc-a521-4ef537c9d232&contentid=357). ECHTER: bij diabetes welk type dan ook ligt het niet zo simpel (zie https://www.parool.nl/amsterdam/automobilist-aanrijding-centraal-station-niet-vervolgd~a4563748/, maar ook http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/extrapage/richtlijnen-diabeteszorg-en-preventie/). Dat komt omdat het maar zeer de vraag is of het hebben van diabetes welk type dan ook leidt tot meer verkeersongevallen dan bestuurders die dat niet hebben. De wetenschappelijke literatuur is er nog niet helemaal uit: sommige studies zeggen dat er een licht verhoogde kans is op verkeersongevallen, andere zeggen dat er juist een licht verminderde kans is op verkeersongevallen.

In elk geval heeft onze wetgever (lees: het ministerie van Infrastructuur) er keer op keer adviezen van de Gezondheidsraad om bepaalde aandoeningen verplicht te laten melden en advies van het Openbaar Ministerie om het melden van epilepsie verplicht te stellen genegeerd. Dus ZO belangrijk is het melden van aandoeningen dan ook weer niet volgens de wetgever!

Blijft natuurlijk een rare (zeg maar gerust DISCRIMINATOIRE) situatie over: mensen die al voordat ze het rijbewijs haalde of konden halen al diabetes hadden zitten voor de rest van hun leven opgescheept met de administratieve lasten van moeten aantonen dat ze rijgeschikt zijn, terwijl bestuurders die pas na het behalen van hun rijbewijs diabetes kregen gewoon hun rijbewijs kunnen verlengen zonder dat zij gekeurd worden.

Dat riekt naar discriminatie, maar is het wettelijk gezien NIET, omdat we in Nederland hebben afgesproken dat er alleen sprake kan zijn van discriminatie als de WET verbiedt te discrimineren en dat doet de Nederlandse wet dus niet als het gaat om rijgeschiktheid!

Mijn advies is dus: meld NOOIT vrijwillig aan het CBR dat je diabetes hebt!

Ik heb al deze “wijsheid” opgedaan omdat ik zelf slachtoffer ben geworden van de absurde wetgeving rondom rijgeschiktheid in Nederland, zie https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2017067 voor mijn geschiedenis.

En volg #cbrgate op Twitter.