Home Forums Werken Opleiding Zeevaart Reageer op: Opleiding Zeevaart

Hoi Mikagroen,

Ik ben zelf werkzaam in de zeevaart, als 1e stuurman.
Ik heb 7 maanden geleden de diagnose diabetes type 1 gekregen, en sindsdien heb ik nog niet gevaren. Echter zijn we wel bezig met het hoe en wat zometeen als alles op orde is,.
Nu is er een paar jaar terug iemand bij mijn bedrijf geweest, die is gedeeltelijk goedgekeurd. Dat betekent dat hij een beperking heeft gekregen tot 200 Nm (hij was wel een machinist, al zou dat in principe niet uitmaken). Het probleem zit hem in het wachtlopen. In de, zoals eerder al gezegd, eeuwenoude keuringseisen staan de volgende eisen voor als iemand insuline moet spuiten (type 1 of 2 maakt dus niet uit, het gaat om de insuline);
– In je eentje wachtlopen mag niet. Dit wordt nu tegenwoordig waarschijnlijk deels opgevangen door de wachtalarmsystemen, maar wel afhankelijk van interpretatie van keuringsarts.
– Ver van de kust af mag niet, tenzij er een arts aan boord is.
Dit laatste verklaard het Holland America Lijn verhaal, daar zijn artsen aan boord. Waar ik werk, op vrachtschepen, niet.
Ik ben nu in het proces met de keuringsarts, en hoop deze of volgende week een definitief besluit te hebben. Ik zal dit met jullie delen!
Tevens zijn de rederijen etc bezig om de regelgeving mbt diabetes en keuren te veranderen, omdat alles tegenwoordig beter controleerbaar is dan in de tijd dat deze regels opgesteld zijn.
Verder kijkt een keuringsarts wel degelijk naar de algehele gezondheid en bloedsuikerwaardes, en dan vooral of je geen of nauwelijks hypo’s hebt. Want dat is natuurlijk het grote gevaar.
Als straks blijkt dat een beperking tot 200 Nm de limiet wordt, dan is de oceanen oversteken dus niet meer mogelijk. Wel is het mogelijk om bij de kust te varen. Dit houdt dus ook in dat je in theorie naar Amerika zou kunnen vliegen, en daar een kusttraject varen.
Er zou dan alleen toevallig een werkgever moeten zijn die dat nodig heeft ;)..
Ik hoop dat je hier al iets aan hebt.

Groeten Chris Holdinga