Home Forums Verzekering en vergoeding Doorbraak in vergoeding FSL! Reageer op: Doorbraak in vergoeding FSL!

Hallo, ik spring even bij. Er wordt gevraagd naar onderbouwing met wetenschappelijk onderzoek van de bewering dat bloedglucose groter dan 5 mmol/l niet normaal is tenzij je hebt gegeten en gedronken.

Volgens de zorgstandaard in Nederland voor DM type 2 is een normale nuchtere glucose < 6.1 mmol/l.
Dit heeft de World Health Organisation/International Diabetes Federation in 1999 vastgesteld en in 2006 nog eens bevestigd (“The fasting plasma glucose cut-point for Impaired Fasting Glucose (IFG)
should remain at 6.1 mmol/l. “). Dit is door de NHG overgenomen.
Dus 6.0 mmol/l hoort daar nog nét bij, maar je kunt zeggen dat het normaal is als het 5-komma-zoveel is en dat boven de 6 een gestoorde nuchtere glucose (=’niet normaal’) is.

In Groot Brittannië hanteert NICE sinds 2012, voor mensen met een verhoogd risico (dwz, hoog bmi en hoge bloeddruk), dat de nuchtere glucose minder dan <5.5 mmol/l moet zijn. In de VS hanteert ADA al sinds 2003 dat de nuchtere glucose < 5.6 mmol/l moet zijn. Zoals gebruikelijk gaat Nederland nog niet mee met de nieuwste inzichten, maar er zijn dus richtlijnen in andere landen die een nuchtere glucose van ≥ 5.6 mmol/l een gestoorde glucose vinden.

DVN in 2015: “Het HbA1c ligt bij mensen zonder diabetes meestal tussen de 25 en 40 mmol/mol.” zie https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/de-waarde-van-het-hba1c/