Home Forums Medicijnen Wat is jouw ervaring met de overstap van Lantus-insuline op Abasaglar? Reageer op: Wat is jouw ervaring met de overstap van Lantus-insuline op Abasaglar?

Volgende week wordt mijn kwartaallevering van Mediq Direct, inclusief insuline, geleverd. Ik gebruik Novorapid en Lantus.
Vanmorgen werd ik gebeld dat ik voortaan Abasaglar ga krijgen, omdat de zorgverzekeraar Lantus niet meer vergoed zonder medische verklaring van mijn behandelend arts.
Ik was het er niet mee eens dat ze mij zomaar een ander middel geven, dus ik heb onder voorbehoud dit middel geweigerd. Vervolgens heb ik het op het bordje van mijn internist neergelegd. Hij is mijn dokter en hij mag van mij beoordelen of ik veilig kan overstappen op Abasaglar. Vindt hij dat niet veilig of verstandig, dan doe ik het niet. Vindt hij dat het kan, dan wil ik het best proberen. A.s. maandag zou ik daar antwoord over krijgen.

Wat mij vooral tegenstaat aan deze situatie zijn 2 dingen:
Ten eerste wordt er pas een week tevoren contact opgenomen, zodat er amper tijd is om hierover met mijn arts te overleggen. Geef deze informatie zodra je dit weet, zodat de patiënt de tijd heeft om dit met zijn/haar behandelend arts te bespreken.
Ten tweede wordt er heel luchtig over gedaan, alsof het om een hoofdpijnpilletje gaat en niet om een medicijn dat letterlijk van levensbelang is. “Je krijgt voortaan een ander merk, maar dat is precies hetzelfde.” Maar het is niet hetzelfde, het is vergelijkbaar. Pepsi cola is toch ook geen Coca cola? Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die een goedkopere variant van hun medicijnen kregen en daar veel last van hadden, terwijl ze dat bij het originele, duurdere, merk niet hadden.

Zonder groen licht van mijn internist ga ik geen ander merk insuline accepteren.