Home Forums Medicijnen Wat is jouw ervaring met de overstap van Lantus-insuline op Abasaglar? Reageer op: Wat is jouw ervaring met de overstap van Lantus-insuline op Abasaglar?

  • Ben42

Hallo Rodia1

Tenslotte is de behandelaar die het laatste woord heeft, en niet de verzekeraar.
De behandelaar bepaald welk middel (werkzame stof) hij voorschrijft, in dit geval gaat het over de werkzame stof Glargine. Vervolgens bepaald de verzekeraar van welke fabrikant dat product betrokken wordt.

De verzekeraars proberen over het algemeen het middel zo goedkoop mogelijk te betrekken. Dat weten de producenten van geneesmiddelen en in Nederland zijn ze bereid om de prijzen voor geneesmiddelen te verlagen. (In ons omringende landen zijn geneesmiddelen veelal duurder, in de US zijn geneesmiddelen zoals Insuline veel duurder). De verzekeraars zorgen hierdoor dat de producenten met elkaar gaan concurreren. In geval van de Glargine, heeft de verzekeraar het voor elkaar gekregen dat de leveranciers (ook de oorspronkelijke leveranciers) voor een relatief lage prijs het middel levert.

Wat de werkelijke prijzen zijn die de verzekeraars voor de middelen betalen, zullen ze over het algemeen niet publiceren. De prijzen die wij zien, zijn vaak niet de prijzen die werkelijke betaald worden.

Door deze wijze van werken zorgen de zorgverzekeraars ervoor dat de prijzen in Nederland voor Insuline veel lager zijn dan de prijzen voor insuline in b.v. de U.S. Door je alleen naar de Nederlandse gepubliceerde prijzen te kijken zie je dit effect niet. De doelmatigheid van deze werkwijze zie je wel door de prijzen te vergelijken met omringende landen of door te vergelijken met de prijzen in de US.

En voor mensen die medicatie gebruiken is het in het algemeen vervelend, dat het merk, de vorm, de kleur, de verpakking, de toedieningshulpmiddelen de hulpstoffen etc. van medicijnen veranderen. In het algemeen beinvloed dit niet de werking van het middel. Zelf ervaar ik het ook als lastig als een verpakking etc. weer eens veranderd. Ook vermoed ik dat een deel van de medicatie fouten direct wordt veroorzaakt door dit soort wijzigingen.

In het algemeen blijft het zo dat de behandelaar gaat over de werkzame stof, de verzekeraar gaat over de leverancier van die stof.

Ben