Home Forums Blog Kunstmatige alvleesklier:  terug bij af… Reageer op: Kunstmatige alvleesklier:  terug bij af…

  • BertR

Inderdaad ben je ineens terug bij af Inge. Dat is de reden waarom ik heb gezocht naar een alternatieve oplossing.
Als brittle diabeet is aan handmatig regelen, al dan niet met behulp van een pomp, eigenlijk geen beginnen aan.
Op internet kwam ik de oplossing van de OpenAPs-groep tegen en de variant AndroidAps van Milos Kozak. Daarmee zijn inmiddels een aantal pompen te besturen, waaronder de Accu-chek Combo en de Accu-chek-Insight.
Uiteraard heb je dan een sensor nodig. Met de FSL in combinatie met een MiaoMiao lezer gaat dat al prima.
Je krijgt dan een kunstmatige alvleesklier van het model simpel. Alleen insuline en geen glucagon. Bonus: slechts twee naalden in je lijf. Nadeel: snelle hypo’s kunnen nog steeds hard aan komen, maar dankzij de alarmering weet je dat in ieder geval bijtijds. Doe je dan niets dan weet je wat je te wachten kan staan.
Het grote verschil met de Inreda-pomp is dat je bij AndroidAps wel een regeling, in de vorm van een dagprofiel, moet instellen. Dat gaat min of meer hetzelfde als bij het dagprofiel van een conventionele insulinepomp.
Wat scheelt het. Voor mij zo’n kleine 2% op het hbA1c, maar veel belangrijker is dat mijn nachtrust ongestoord verloopt. Zodra de glucose richting 4 mmol gaat, dan stopt de pomp. Komt die boven de 6 mmol, dan gaat de pomp het basaal verhogen.
Ik heb de leverancier van Kaleido erop gewezen, dat de belangstelling voor hun pomp wel eens flink wat hoger zou kunnen worden, als zij een protocol zouden ontwikkelen voor koppeling met AndroidAps. Hun reactie was, dat de aandacht voor de korte termijn vooral is gericht op het in de markt zitten van de Kaleido en dat daar alle capaciteit heen gaat.
Mijn verwachting is, dat in de komende 10 jaar een forse verandering zal gaan plaatsvinden. Medtronics loopt voorop met de 760G, maar de gebruikers daarvan zijn lang niet allemaal tevreden. Het Koreaanse Soil heeft zich bereid verklaard om een transparant protocol voor de aansturing van hun pompen te ontwikkelen. Zij leveren pompen onder de merknaam Dana. Helaas niet op de Nederlandse markt te verkrijgen.
Door het toenemend aantal diabeten wereldwijd zullen leveranciers van pompen ongetwijfeld trachten een zo groot mogelijk deel van de markt in handen te krijgen. Zij die dat doen met een pomp die je als kunstmatige alvleesklier kunt gebruiken tegen zo laag mogelijke kosten, hebben naar mijn mening de grootste kans.
Voor velen jammer genoeg nog steeds eens wensdroom, maar als je met de rug tegen de muur staat dan zijn er wel degelijk alternatieven binnen handbereik.

Groet,
Bert