Home Forums Blog Kunstmatige alvleesklier:  terug bij af… Reageer op: Kunstmatige alvleesklier:  terug bij af…

Beste Adrie

Jeetje wat een heftig verhaal! Ik begreep dat collega’s jouw verhaal oppakken inderdaad. Het is toch belachelijk dat je zó’n duidelijk geval bent van ‘de beste zorg is CGM’? En dan nóg heeft je ziekenhuis er geen voor je beschikbaar… Ik hoop echt heel erg voor je dat de kanker zich laat bedwingen en je snel weer ‘gewoon’ alleen maar diabetes hebt…!

Wat je schrijft over kosten en beschikbaarheid is triest, maar waar. Ik weet dat zowel Inreda (de fabrikant van de kunstmatige alvleesklier) als DVN (achter de schermen) al druk bezig zijn met het vergoedingen traject. Maar nu ik van dichtbij mee maak wat een trage, complexe en formele (laten we het zorgvuldige noemen…) weg het is om FGM in het basispakket te krijgen, hou ik ook mijn hart wel een beetje vast voor hetzelfde geneuzel bij de vergoeding straks van de kunstmatige alvleesklier. Maar ik ben graag optimistisch! Anders word ik gek 😊. Dus ik hou me vast aan het idee dat het Inreda gaat lukken om de KA niet duurder te laten worden dan gewone therapie en dat ie er überhaupt gaat komen 😉. Hoop doet leven!

En nog iets wat je schrijft klopt helemaal, Adrie: de alvleesklier doet veel meer dan alleen insuline en glucagon produceren. Maar om de KA nu ‘Kunstmatige vervanger van een deel van de functie van alfa- en bèta cellen van de alvleesklier’ te noemen is ook zo’n mond vol😂. Misschien kan iemand anders een passende korte term verzinnen die de lading dekt?

Groetjes Inge