Home Forums Hulpmiddelen afwijkende waardes metingen Freestyle reader en app Reageer op: afwijkende waardes metingen Freestyle reader en app

  • BertR

Dag Bart,

Als techneut (en diabeet) heb ik mij zo’n twee jaar bezig gehouden met softwware-ontwikkeling voor het uitlezen van een Freestyle Libre sensor. De sensor zelf heeft geen byzondere voorzieningen voor het corrigeren van meetfouten. Dat gebeurt allemaal in de software van de reader of de telefoon.
Wat je te zien krijgt op het scherm is het voortschrijdend gemiddelde van het verloop van de glucosespiegel.
Daartoe worden door de sensor meetgegevens opgeslagen die naar de reader of telefoon worden overgedragen zodra je met de lezer dicht in de buurt va de sensor komt.
De software beoordeelt de ruwe waarden van de verschillende metingen en verwijdert de zogenaamde uitbijters. Dat zijn meetwaarden die veel meer dan gemiddeld afwijken van de verwachte ontwikkeling van de glucosecurve.
De algoritmes zijn tamelijk complex en houden onder meer rekening met de temperatuur van de sensor. Dat kun je makkelijk zien als je bv een bad neemt en onmiddellijk daarna gaat meten.
Voorts laat de getoonde curve op de reader/telefoon niet de stand van de laatste meting zien, maar een prognose van de verwachte waarde over 10 minuten. Dat heeft men gedaan om de verschillen tussen de bloedprik en het glucoseniveau in het weefselvocht te verkleinen. Het nadeel van deze voorspelling is, dat je soms ineens tegen een ander curveverloop aankijkt dan je had verwacht. Dat is zeker het geval als er een daling van de glucose heeft plaatsgevonden als gevolg van een forse inspanning.
Doordat de telefoon mogelijk een andere softwareversie gebruikt dan de Libre Reader kunnen dus verschillen in compensatie optreden. Bovendien meet de sensor elke minuut, zodat je voor een exacte vergelijking de scan van de sensor zeer kort na elkaar moet doen om de waarden te vergelijken.
Kortom, maak je geen zorgen om afwijking die binnen de 1 mmol/l liggen. Die zijn heel “normaal.”

Groet,
Bert