Home Forums Voeding Stevia helpt bloedsuiker omlaag te brengen? Reageer op: Stevia helpt bloedsuiker omlaag te brengen?

  • Ben42

Het artikel in het eerste bericht in deze draad ziet er gedegen uit. Het onderzoek is gedaan met ‘gezonde’ mensen. (Design: 19 healthy lean (BMI = 20.0 – 24.9) and 12 obese (BMI = 30.0 – 39.9) individuals 18 to 50 years old completed three separate food test days) In de introductie wordt weliswaar type 2 genoemd, maar dat is om een context weer te geven, niet waar het onderzoek zich op richt.

In het onderzoek worden zoetstoffen met suiker vergeleken. Het onderzoek laat zien dat suikers de bloedsuikers meer verhogen wat nogal logisch is. En dat zoetstoffen dat minder doen. Vergeleken met elkaar is dat een ‘verlaging’, maar in absolute zin dus niet. En omdat het gebruikelijk is dat mensen eten is dit ook een juiste manier van vergelijken.

Dat het artikel 10 jaar oud is (het is overigens een onderzoek) doet niet terzake. Dat dit onderzoek naar voren wordt gehaald, doet wel ter zake, want als we onderzoeken selectief naar voren halen is het minder representatief. Onderzoeken met bijzondere uitslagen/conclusies of wat ons toevallig uitkomt krijgen dan meer aandacht.

Dat stevia geen koolhydraten bevat zoals in het artikel van het voedingscentrum is niet waar, 100 gram stevia bevat ongeveer 75 gram aan koolhydraten. Stevia is dus bijna net zo calorie en koolhydraatrijk als suiker, echter in de praktijk gebruik je er maar weinig van, waardoor je weinig koolhydraten binnen krijgt. Maar een artikel dat vermeld dat stevia geen koolhydraten bevat is gewoon ‘fout’.

Waarschijnlijk is he zo dat Stevia de bloedsuikers een heeeel kleeeein beetje omhoog doet gaan. Maar dat dit absoluut in de marge valt en niet waarneembaar is.

Stevia en ook de andere zoetstoffen zijn suiker ‘vervangers’ om eten toch zoet te laten smaken. Hetzelfde eten zonder de zoetstoffen smaakt anders en werkt daarom psychologisch ook anders. Maar wat voedingsstoffen betreft maakt geen zoetstoffen of wel zoetstoffen gebruiken zeer weinig uit. (Ik ga er dan even vanuit dat je geen 100 gram zoetstoffen in de koffie gooit).

Ben