Home Forums Voeding Stevia helpt bloedsuiker omlaag te brengen? Reageer op: Stevia helpt bloedsuiker omlaag te brengen?

  • Ben42

Onderzoek blijft een lastige materie.

In dit onderzoek wordt inderdaad aangegeven dat stevia een ‘gunstige’ werking heeft boven b.v. aspartaam. En voor zover ik zie ziet dit onderzoek er gedegen uit.

Wat het zo lastig maakt is dat onderzoeken die bijzondere, opmerkelijke of interessante resultaten geven vaker door de pers en de media worden opgepikt dan ‘oninteressante’ onderzoeken.

Bij een onderzoek dat weer eens wordt aangehaald, blijf ik dus een beetje sceptisch. Dit onderzoek is inmiddels 10 jaar oud. Als het waar is, zou dat mooi zijn, maar dan verwacht ik dat het resultaat inmiddels bevestigd zou moeten zijn door meer onderzoek. Als het niet waar is, dan is het eigenlijk heel gewoon dat het onderzoek nog regelmatig (vooral op het internet) weer eens wordt aangehaald.

Toen ik net diabeet was heb ik me eens op de onderzoeken rond aspartaam gestort. Er werd van alles beweerd en ook van alles ‘bewezen’, zowel door voorstanders als door tegenstanders. (Er waren ook nog allerlei complot theorien) Het was toen extreem lastig te beoordelen wat er van waar was en wat half waar en niet waar was.

Ook rondom stevia zie ik dit een ‘beetje’ gebeuren. Maar over de ‘echt’ positieve kanten blijf ik skeptisch. Ik gebruik zoetstoffen, omdat ik het in een aantal gevallen lekkerder vind en de gezondheidsclaims of (de scare claims) daar trek ik me niet zoveel van aan.

Ben