Home Forums Voeding Omgaan met alcohol Reageer op: Omgaan met alcohol

  • Ben42

Zie ook :

Hoeveel suiker zit er in bier?

Je ziet dat er grote verschillen zitten in zowel de hoeveelheid alcohol in een biertje, als de hoeveelheid suiker in bier. **) Ik begin even bij bier omdat dat (in Nederland/Belgie) het meest gebruikte alcoholische product is. Naast de Alcohol, heeft ook de suiker een flink effect op de bloedsuikers. En mijn ervaring is dat de alcohol veel eerder effect heeft dan de suikers in het bier. (Eerst bloedsuiker omlaag, laat in de nacht dan flink omhoog).
Kijkend naar de lijst schrik ik zelfs even van de hoeveelheid suiker in Radler. Oeps daarom vond ik Radler wel lekker. (Niet meer al te veel doen dus).

Voor wijn heb ik wel eens van diabeten gehoord dat ze twee glazen wijn en dan een glas cola (gewone) drinken. Om het effect van alcohol op de bloedsuikers wat te compenseren.

Drink je alcohol in een sociale situatie, b.v. op een dansfeest, dan beweeg je ook nog eens flink.
Drink je alcohol op b.v. een verjaardagsfeestje, dan eet je daarnaast ook nog. Dat kan van flink vet met weinig suiker zijn, tot weinig vel en veel suiker.

Alcohol is slechts een van de componenten, zoals met andere componenten zul je ook rekening met de alcohol moeten houden. Zo zal een bourgondische maaltijd met twee biertjes, de biertjes relatief weinig effect hebben. Maar op een dance feest kan het effect van alcohol bovenop het effect van bewegen komen.

Niet helemaal nuchter zijn heeft een aantal dezelfde effecten als een hypo heeft. Het wordt dus lastiger om een hypo te herkennen. Zo heb ik wel eens een hypo laat herkend om dat ik lichtelijk aangeschoten was. Ik herkende de hypo ten onrechte als een lichte ‘dronkenschap’. Pas later bij het meten dacht ik Oeps.

Omdat iedereen anders op alcohol reageert, zal iedereen voor zichzelf moeten leren hoe met alcohol om te gaan. Dat is voor iedereen zo, maar voor diabeten een heel klein beetje extra omdat ze ook nog in staat moeten zijn een hypo te herkennen en ondervangen.

Leer dus eerst met alcohol om te gaan, drink in het begin niet meer dan twee consumpties en kijk hoe je lichaam hier mee omgaat. ***)

Ben

**)
Naast bier zijn er natuurlijk nog vele andere alcohol houdende dranken. De echt zoete dranken als likeuren zou ik zowiezo alleen in extreem kleine hoeveelheden drinken omdat daar extreem veel suiker in zit. Niet de alcohol, maar de suiker is daar het grootste probleem.

***)
Zelf dronk ik vroeger graag ‘zoete’ Belgische biertjes en dan 2 of 3 op een avond. Ondertussen heb ik geleerd dat de hoeveelheid suiker in deze biertjes niet goed is voor mijn bloedsuikers. Nu drink ik nog wel een belgisch biertje, maar geen 3 meer. (En die Radler, daar zal ik met in de toekomst ook mee inhouden :-)