Home Forums Bloedsuikerwaarden welke waarde als je goed ingesteld bent? Reageer op: welke waarde als je goed ingesteld bent?

  • BertR

Dag Truitje,
Het hbA1c is voor deskundigen het uitgangspunt voor behandeling. Dat geeft een beeld van de gemiddelde glucosewaarde in de afgelopen 8-12 weken. Mijn behandelaars willen graag dat die onder de 53 mmol/mol blijft (7%). Als je bij de priktesten gemiddeld 7,6 mmol/l hebt, dan zal het hbA1c waarschijnlijk onder de 53 mmol/mol liggen.
Is dat dan te hoog of te laag. Dat oordeel is mede leeftijdsafhankelijk. De behandeling van diabetes is vooral gericht op het, op lange termijn, voorkomen van schade aan bloedvaten en organen.
Daarom zal een dvk ernaar streven om het hbA1c liefst lager dan 53 te krijgen, zeker als je jonger dan 60 jaar bent.
Onderschat de risico’s van vaatschade niet. De jaarlijkse voetcontrole is er niet voor niets. Maar zelfs als dat elke keer in orde is, dan nog kan je volstrekt verrast worden door complicaties als gevolg van diabetes.
In mijn geval is onlangs acute diabetische retinopathie geconstateerd. Dat ging zo razendsnel dat de oogarts twijfelde of mijn gezichtsvermogen op termijn zou kunnen worden behouden. Gelukkig lijkt de behandeling aan te slaan, maar de reeds opgelopen schade is echter blijvend.

Met het oog op de kwaliteit van leven op hogere leeftijd, is het dus aan te raden om te streven naar een hbA1c dat
beneden de 53 blijft en liefst in de buurt van de 45 mmol/mol.

Groet,
Bert