Home Forums Medicijnen Ozempic Reageer op: Ozempic

Hebt u de informatie hier al gelezen? https://www.medicijngebruik.nl/nieuwe-geneesmiddelen/medicijngroep/2434#pancreatitis-en-pancreascarcinoom

Hoewel het niet mogelijk is definitieve conclusies te trekken, lijkt de kans op alvleesklierontsteking of -kanker heel laag. Alleen als u al eens alvleesklierontsteking hebt gehad, is het voor de zekerheid beter om dit middel niet te nemen.
Uit de ‘Samenvatting van de productkenmerken’ valt op te maken dat in onderzoek met GLP1-agonisten (de klasse van geneesmiddelen waartoe Ozempic behoort) bij knaagdieren niet-dodelijke tumoren in de schildklieren gevonden werden. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een mechanisme waar knaagdieren erg gevoelig voor zijn. Daarom verwachten de onderzoekers niet dat bij mensen hetzelfde effect optreedt, maar dat kan niet volledig uitgesloten worden.
Al met al lijkt de kans op ernstige bijwerkingen klein. Vergeet ook niet dat er nauwelijks medicijnen zonder bijwerkingen bestaan. Als u zich bezorgd maakt over de bijwerkingen, kunt u dit met uw huisarts en/of praktijkverpleegkundige bespreken.