Home Forums Verzekering en vergoeding Doorbraak in vergoeding FSL! Reageer op: Doorbraak in vergoeding FSL!

  • inahbp

Ik was een beetje te vroeg met mijn samenzweringstheorie.
Gisteren heb ik iemand gesproken van Zorgverzekeraars Nederland. Blijkbaar zijn ze al lang bezig met het voor elkaar te krijgen dat mensen die 18 worden, de FSL mogen houden.
Waarom mogen ze dat? Omdat ze anders een jaar lang slecht ingesteld raken en dat is natuurlijk niet best!
Ik noem dat argument dus onzin, want wie zegt dat 18-jarigen door het kwijtraken van de FSL slecht ingesteld worden? Waar is de “stand van wetenschap en praktijk” in deze kwestie? Voor iedereen in Nederland geldt dat de vergoeding van geneesmiddelen en hulpmiddelen gebaseerd moet worden op de “stand van wetenschap en praktijk”, maar voor deze specifieke groep niet. In feite zeggen Zorgverzekeraars Nederland dus dat je ZONDER FSL een slechtere instelling krijgt.
Dit blijkt volgens de Wetenschappelijke adviesraad niet uit de aangeleverde wetenschappelijke evidence van de verschillende partijen van de Ronde Tafel Diabeteszorg.
Gisteren heb ik ook met iemand van het Zorg Instituut Nederland gesproken. Volgens haar is er -na het aanbrengen van wetenschappelijke artikelen over de FSL- geen duidelijke evidence dat de FSL de kwaliteit van leven verhoogd of de HbA1C doet dalen. Het enige bewijs dat vastligt is dat er door de FSL meer meetmomenten ontstaan bij mensen met diabetes. Nu zijn er allemaal specifiekere vragen gesteld aan de Wetenschappelijke Adviesraad, omdat ze natuurlijk wel voelen aankomen dat een uitkomst dat de FSL geen meerwaarde kent voor iedereen met type 1 diabetes, politiek niet erg goed zal vallen.
Het opvallende is dat als ik tegen die man van Zorgverzekeraars Nederland zeg dat de toekenning van vergoeding van de FSL in Nederland een loterij is, dat hij dat niet begrijpt. Hij is ervan overtuigd dat Zorgverzekeraars Nederland het goede doen. Ik snap alleen niet waarom voor mensen die 18 worden niet dezelfde criteria gelden als voor een ieder ander met diabetes mellitus. Dat voor deze mensen de FSL wordt “afgenomen” geldt namelijk net zo goed voor vrouwen die zwanger zijn geweest. Blijkbaar worden die niet “zielig” genoeg gevonden.
Ik heb de vraag neergelegd bij het College voor Mensenrechten neergelegd of de handelswijze van Zorgverzekeraars Nederland niet onder leeftijdsdiscriminatie valt.
Vandaag zal ik ook eens een telefoontje wagen aan de Nederlandse Zorgautoriteit, want ik begreep van die man van Zorgverzekeraars Nederland, dat ze ook hebben moeten steggelen met de Nederlandse Zorgautoriteit om dit voor elkaar te krijgen.
Het blijft bijzonder dat ik al mijn informatie over de procedure en de afwegingen die worden gemaakt moet halen bij de betrokken partijen zelf en dat ik niet volledig geïnformeerd wordt door de DVN, die toch namens mij in die overleggen zit. Slecht nieuws is namelijk ook nieuws.