Home Forums Nieuw met diabetes insuline spuiten en uit eten Reageer op: insuline spuiten en uit eten

  • Ben42

Het is vervelend (voor de gezonde mens) om iemand te zien die insuline spuit. Je toont een stuk blote huid en dan ook nog eens daar met een naald in gaan zitten prikken.

Wat nog veel vervelender is, is als je die persoon bent die in zichzelf moet prikken. Zelf prik ik altijd aan tafel, het liefst met mijn rug naar de muur zodat niemand achter mij langs kan lopen. Natuurlijk geef ik mijn tafelgenoten die dichtbij zitten wel een waarschuwing. Een enkeling vraagt of ik een seintje wil geven als ik klaar ben.

Ook op straat en b.v. pretparken is het wel eens nodig jezelf te prikken. Zelf zie ik de reacties van de mensen in mijn omgeving dan meestal niet (ze kijken wel op tijd weg), de mensen waarmee ik ben zien de reacties wel. En hoewel enkele mensen het een vervelend ‘beeld’ vinden, begrijpen vrijwel alle mensen het wel. Voor mensen in het restaurant die vinden dat je het op de toilet zou moeten doen, die nodig ik uit hun maaltijd op de toilet te nuttigen (niet echt). De meeste mensen begrijpen heus wel dat je beter kunt spuiten in een hygiënische omgeving dan op een toilet.

Als wij als diabeten het spuiten gewoon zouden doen op de plekken waar we zijn, zouden de mensen er al lang aan gewend zijn dat spuiten hoe vervelend ook er nu eenmaal bij hoort. Helaas proberen veel mensen met veel ongemak het diabetes te verbergen. (Toiletten, door broeken heen, uitstellen etc.). Wil je andere diabeten steunen en dat met name jongeren, spuit dan gewoon waar anderen bij zijn, zodat de onzekere jongeren dan geen vermijdings-gedrag wat betreft spuiten gaan vertonen.

Ben