Home Forums Oproepen Meer dan alleen diabetes? Reageer op: Meer dan alleen diabetes?

  • iris

halllo silvan,
mooi dat je dit gaat onderzoeken. Ik heb in 2011 onderzoek gedaan naar zelfmanagement bij mensen met multichroniciteit via een panel waar mensen inzaten die meerdere chronische ziektes hadden. Wat me nog bijstaat is iemand met een psychiatrische diagnose en astmatische klachten. hij kon zo goed aangeven welke strijd hij had gevoerd om de somatische behandelaars duidelijk te maken dat als hij een astmaanval had ook zijn psychistrische klachten toenamen en hij dus ook daarvoor mediactie voorgeschreven moest krijgen. Enkel anderen hadden naast hun ander ziekte diabetes gekregen en moesten zo veel bepleiten en regelen dat als er met hun diabetes iets was de interne afdeling ook de andere specialist raadpleegde hoe zij met hun medicatie bij moesten stellen. Enkelen hadden een afspraak dat ze bij crisis altijd hun specialist mochten bellen.zie ook artikelen over zelfmagement bij chronische ziektes( CBO en Vilans: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=2ahUKEwjt7dDY1rDmAhWJyaQKHQCaDWkQFjAFegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Fwww.vilans.nl%2Fdocs%2Fproducten%2Fondersteun_zelfmanagement.pdf&usg=AOvVaw3JrJiizDqLSZggShfaTeck en https://mijn.venvn.nl › databanken › richtlijnen › Lists › Dispform_custom

bij mijn zwangerschappen ( ik heb diabetes type 1) merkte ik ook hoe lastig soms die combinatie was. Een internist uit het ziekenhuis waar mijn bevalling plaats vond, die net daarna zei dat ik vast geen echte diabetes had, mijn insulinebehoefte was zo laag! terwijl ik dus bezig was met een hormoonomschakeling. Het voelt zeer onveilig op zo’n moment. Ik heb de verpleegkundige toen overgehaald dat ik met mijn eigen internist mocht bellen over de hoeveelheid insuline die ik toe moest gaan dienen.Ook heb ik een keer in de voornarcose voor een neusoperatie een hypo gekregen. ik werd er gelukkig wakker van en kon zelf waarschuwen, maar ze riepen eerst het lab erbij om de hypo vast te stellen voor ik iets te eten kreeg. sindsdien neem ik altijd mijn eigen glucose en eetwaar mee voor in mijn ziekenhuiskastje.
Op dit moment heb ik naast de diabetes een voedselovergevoeligheid voor koemelkeiwit en gluten, selderij.door maagproblemen(neuropathie) verdraag is weinig rauwkost. Er is niet veel hulp te vinden om een goed dieetplan op te stellen om deze hobbels te nemen.
veel succes met het onderzoek