Home Forums Ouder van een kind Problemen diabetes kind van 20 Reageer op: Problemen diabetes kind van 20

Dag Linda,

Een moeilijke fase lijkt mij. Ik heb twee dochters van 2 en 4 jaar, beide DT1, dus wij weten nog niet hoe het is wanneer ze 20 jaar zouden zijn.
Ik heb zelf ook DT1 (lada), sinds mijn 27ste (nu 33) en ik weet nog hoeveel moeite ik had met de acceptatie van de ziekte. En eerlijk is eerlijk, nog steeds wel eens.
Jouw zoon leeft er nu zoals ik zie 7 jaar mee, het twintigste levensjaar was voor mij ook een tijd om van alles uit te proberen. Ik had de diagnose (gelukkig) toen nog niet, maar ik weet wel dat ik toen ook niet de gezondste keuzes maakte. Veel drank, experimenteren met drugs, roken, vet en suikerrijk voedsel.
Ik denk dat je zoon zich probeert ‘af te zetten’ en ik denk dat je niet veel anders kan dan hem de ruimte te geven. De teugels aantrekken heeft vrees ik een averechts effect, hoe goed je bedoelingen ook zijn.

Wat JONG zegt, dat hij eens op zijn bek moet gaan, dat gaat iedereen op die leeftijd natuurlijk ook wel een keer, of meer. Jongeren met diabetes wellicht nog wat meer, aangezien de diabetes geen genade kent. Helaas is er geen knopje ‘Honeymoon’ die je even rust geeft van de diabetes.
Daarom moet hij denk ik zelf ondervinden dat je je op de langere termijn echt niet beter gaat voelen door er niet mee bezig te zijn.

Klinkt misschien raar, maar is het misschien ook tijd voor hem om uit te vliegen? In jouw opinie, gezien de diabetesmanagement, momenteel helemaal niet.
Maar aan de andere kant, mogelijk wil hij juist zelf verantwoordelijker worden en zet hij zich af omdat hij juist wel de controle wil over zijn eigen leven? Je noemt hem een kind van 20, maar hij is natuurlijk jong-volwassen.

Ik zeg nu niet: werk hem het huis uit, maar wellicht werkt het goed voor zijn volwassenwording en daarmee zijn diabetesmanagement. Hem hierover bevragen/suggesties doen (zonder het gevoel te geven van hem af te willen zijn) kan het begin zijn. Wie weet, krijg je dan meer los en volgt de rest vanzelf. Veel succes met alles.
Groet Bas.