Home Forums Bloedsuikerwaarden Schommelende suikerwaarden tijdens zwangerschap Reageer op: Schommelende suikerwaarden tijdens zwangerschap

  • torro

Bedankt voor de reactie en de uitleg. Mijn bloeddruk, ijzer ed is goed.

In eerste instantie dacht ik zelf aan een ‘hypo’ gezien de symptomen herkennend bij mijn dochter. En ook omdat het even verbeterd na inname van suikers of koolhydraten.
Ik zag nette waarden (weliswaar iets hoger dan buiten de zwangerschap om) bij het meten van nuchtere waarde en 1,5-2uur na eten. Volgens verloskundige was mijn energie en suikerbehoefte groter door zwangerschap. De diëtiste dacht dat er wellicht sprake was van een vertraagde aanmaak van insuline en dat op het moment dat er insuline wordt aangemaakt dit ineens heel snel gaat.
Echter doordat de klachten zich 30 min na inname Koolhydraten aandienen ben ik zelf gaan ‘experimenteren’. Het eten van komkommer, wortel, tomaat gedurende de gehele dag geeft geen klachten. Daardoor heb ik een aantal dagen mijn waarden iedere 15-20min gemeten. En toen zag ik dat deze klachten gepaard gaan met een ‘hoge’ bloedsuiker (althans voor iemand zonder diabetes). Bij het eten van 2 plakken brood komt deze boven de 15 uit. Wanneer ik mijn koolhydraten beperk tot 20 a 30 kh inclusief zuivel (eiewit of vet) inname dan stijgt deze gemiddeld tot maximaal 13. Een kwartier later is mijn waarde weer ‘normaal’. Volgens de diëtiste gaat de aanmaak van insuline zo snel dat het het gevoel geeft van een hypo zonder dat het daadwerkelijk een hypo is. Ik eet dus sinds ik hiervan op de hoogte ben ook niets meer en de klachten nemen dus na een 20 min ook weer af.
Fruit eet ik bijv met kwark/Griekse yoghurt om de piek te beperken.
Het is idd erg vervelend en het maakt ook wel angstig buitenshuis maar ik weet gelukkig dat de klachten afnemen wanneer ik deze negeer.
Maar ikzelf vind het vreemd dat zelfs 1 stuk fruit de suikerwaarden zo doet schommelen. Dit tezamen met het vermoedden van een ‘grotere’ baby, alsmede veel vruchtwater stellen mij er niet geruster op.
Nogmaals heel erg bedankt voor de reactie. Wellicht dat ik me ook te druk maak, maar we zijn mede door de diabetes van mijn dochter zo bewust met voeding (en beweging) bezig dat dit me overdonderd en me wat minder laat vertrouwen op mijn eigen lichaam.