Home Forums Behandelaren Beginnend diabeet type 2 Reageer op: Beginnend diabeet type 2

Van de site van het diabetesfonds: “Heb je diabetes, dan is een bloedglucose (bloedsuikerwaarde) tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Je beperkt zo bijvoorbeeld problemen (complicaties) met ogen en nieren.”

Het eten van koolhydraten verhoogt je bloedsuikers, bewegen en insuline verlagen deze. Weer van de site: “Wat is bloedsuiker of bloedglucose precies?
Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Bloedsuiker is van levensbelang: je kunt niet zonder.

Normaal gesproken houdt het lichaam het bloedsuikergehalte precies in evenwicht: niet te veel en niet te weinig. Bij diabetes is dat evenwicht weg en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen.”

Misschien ook handig is het verschil te weten tussen langzame en snelle koolhydraten: kijk op de site van het voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx. Die is wel vrij technisch. In wat meer lekentaal: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-zijn-koolhydraten