Home Forums Medicijnen Eén dosis insuline uit twee pennen Reageer op: Eén dosis insuline uit twee pennen

  • Ben42

Ja het komt voor, je insulinepen bevat niet meer voldoende insuline voor de hoeveelheid die je dan wilt spuiten. Wat te doen ?

Insuline weggooien is zonde. Maar een extra naald gebruiken is ook zonde. De naald twee keer gebruiken wordt vaak afgeraden (terecht ? onterecht ?).

Wat deed ik ? Let op dit is geen advies en wat ik deed is misschien helemaal niet verstandig.

Meestal probeerde ik de pen te bewaren voor een volgende keer als ik wel die hoeveelheid nodig had. B.v. er zitten nog 15 eenheden in de pen, maar ik heb op dat moment 25 eenheden nodig. Nou die 15 eenheden kon ik dan wel voor een volgende maaltijd of tussendoortje gebruiken en dan bewaarde ik de pen een extra dag.

Ook wel eens met twee pennen gespoten, eerst de naald op de NIEUWE pen en daarmee spuiten, daarna de naald overzetten op de oude pen en daarmee de rest spuiten. In dat geval krijg transporteer je niet de ‘vervuiling’ van de oude pen naar de nieuwe pen.

Lukte het bovenstaande niet, dan is meestal verstandiger om de insuline weg te gooien dan om een nieuwe extra naald te gebruiken. Een aantal eenheden insuline niet gebruiken is vaak goedkoper dan een extra naald in te zetten.

Leveranciers (en daarmee ook diabetes verpleegkundigen) geven over het algemeen aan dat je een lancet of een naald geen twee keer mag gebruiken. Zelf overtrad ik die ‘regel’ nog wel eens. Lancetten gebruikte ik b.v. langdurig, naalden gebruikte ik vaker. Maar zoals al gezegd Leveranciers en ook DVK’s geven aan dat die niet ‘mag’.

Nogmaals, LET OP, dit is wat ik deed en beslist geen advies. Luister altijd zorgvuldig naar je DVK (en de leveranciers), waarmee ik niet wil zeggen dat je ook moet doen wat ze zeggen.
En je moet beslist niet luisteren naar mij, dus al het bovenstaande kun je het best vergeten.

Ben