Home Forums Voeding Koolhydraatarm dieet Reageer op: Koolhydraatarm dieet

Ik heb zelf 15 jaar Diabetes type 1 (geen voedingsdeskundige!) en lees graag zelf onderzoeken over voeding waarvan de impactfactor hoog genoeg en voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn om te weten te komen wat optimaal is voor mensen met diabetes.

Wat mij door de jaren het meest is bijgebleven is dat het belangrijk is om naar het totaalplaatje te blijven kijken en niet zozeer bezig te zijn met hoe koolhydraatarm je dieet wel of niet is. Ik heb zelf nooit last gehad van overgewicht maar ik kan me wel voorstellen dat beperken van je koolhydraten kan helpen bij afvallen. Wat mij alleen in het verkeerde keelgat schoot toen ik bij een Diabetescafé van Harriet Verkoelen te horen kreeg hoe je prima kunt ontbijten met spek en gehaktballetjes.. tja, ik moet er dan wel bij zeggen dat haar adviezen meer bedoeld zijn voor mensen met type 2 die graag willen afvallen. Maar toch klinkt dat “mensen met type 2 laten ontbijten met spek en gehaktballetjes” als olie op het vuur gooien naar mijn idee.

Ik wil jullie niet bang maken maar er kleven zeker wel wat nadelen aan koolhydraatarm eten:

  • Hoeveel vezels je per dag binnenkrijgt, ik probeer mezelf te houden aan 25 gram oplosbare en 50 gram onoplosbare voedingsvezels
  • Bekijk de Glycemische Index eens, zoek uit welke voedingsmiddelen die je nu eet pieken veroorzaken en probeer aanpassingen te maken
  • Ga eens op zoek naar voeding die van nature hoog is in antioxidanten


Interessante video over plantaardig dieet voor mensen met diabetes:

Bronnen:Interessante video over de effecten van een plantaardig dieet op diabetes type 2:

Bronnen:

Interessante video over dat plantaardige diëten steeds vaker erkend worden door diabetes verenigingen:
https://youtu.be/A4vqXj-uHxk (Nederlandse ondertiteling beschikbaar)
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28630608
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24129260
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25869408
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27979891
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27476051
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25802755

Heb je meer tijd? Kijk en luister dan eens naar deze lezing:
https://youtu.be/30gEiweaAVQ (Nederlandse ondertiteling beschikbaar)

Moet je nu in één keer alles wat je gewend bent overboord gooien? Nee, ik probeer het juist in kleine stapjes te doen. Op deze manier kan ik er aan wennen en kan ik bij mezelf te rade gaan of het iets is waarvan ik van overtuigd ben dat het gezond is en of ik het lekker vind. Gelukkig vind ik bijna alles (wat ook daadwerkelijk als gezond bestempeld kan worden) lekker, dus dat scheelt 😉.

Als antwoord op je vraag: Nee, ik zou zeker niet al die internetvoedingsdeskundigen geloven en vooral je gezonde verstand blijven gebruiken. Ik blijf zelf het liefst bij de feiten, vandaar de verschillende referenties naar wetenschappelijke onderzoeken. Maar hey, ik ben geen deskundige dus neem het met een (kleine of grote) korrel zout.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.