Home Forums Behandelaren Beginnend diabeet type 2 Reageer op: Beginnend diabeet type 2

Bij de tijd dat iemand de diagnose type 2 diabetes krijgt is in sommige gevallen het aantal beta cellen in de alvleesklier al gehalveerd. Dit is ook wetenschappelijk onderzocht, een voorbeeld van een deel van dit onderzoek is het blootstellen van menselijke beta cellen aan vet in een petrischaaltje. Hier treedt dan op een gegeven moment apoptose op (het proces van geprogrammeerde celdood) en die komen nooit meer terug.

Het kan dus zijn dat (onder andere mede mogelijk gemaakt door het niet aanpassen van eetgewoontes) je lichaam steeds verder verzeild raakt in deze vicieuze cirkel met als gevolg dat je straks geheel afhankelijk bent van insuline net zoals iemand met type 1 diabetes zonder een weg terug.

Heb je al eens geprobeerd om een dagje niet te eten en enkel een glas water te drinken wanneer je dorst hebt? Je zou dit eens kunnen proberen om te kijken of je lichaam de dag erna beter reageert op je voeding. Reageert het beter? Dan weet je dat het zeer waarschijnlijk te maken heeft met insuline resistentie.

Wat ook nog zou kunnen is dat je last hebt van een toenemende insuline resistentie. Zonder over jouw leefstijl te oordelen wordt dit vaak veroorzaakt door een dieet met weinig koolhydraten en veel vet waardoor uiteindelijk het vet zich gaat ophopen in je spiercellen. Het gevolg hiervan is dat je meer insuline nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken op je bloedsuiker. Heb je al geprobeerd om de inname van verzadigde vetten te verlagen?

Naast het proberen om meer plantaardig te gaan eten is bewegen ook heel goed inderdaad. Dat wandelen is dus zeker een goed idee voor zover dat mogelijk is.

Wat is de reden dat je geen eetgewoontes verandert?

Sterkte.