Home Forums Behandelaren Beginnend diabeet type 2 Reageer op: Beginnend diabeet type 2

Hallo Vlindertje,

Je zegt ’s nachts last te hebben van schommelende bloedsuikers, weet je dat zeker? Heb je ’s nachts wel eens je bloedsuiker gemeten?

Heb je al eens een glucosetolerantietest gehad? Dit kan inzicht geven over hoe snel je lichaam suikers uit je bloedbaan kan krijgen.

Eet je vaak ’s avonds nog iets voor het slapen gaan? Probeer dat eens niet te doen, zodat je lichaam wat meer rust krijgt. Mocht dat niet lukken, eet dan iets wat een laag nummer op de glycemische index heeft.

Wist je trouwens dat het ’s nachts eten van voedsel laag op de glycemische index een hogere piek je bloed kan veroorzaken dan het eten van voedsel hoog op de glycemische index in de ochtend?

Daarom is het ook zo belangrijk (wat en) wanneer je eet.

Ben je bekend met het “circadiaan ritme”, ook wel bekend als “24-uursritme” of “slaap-waakritme”?

Je glucosetolerantie neemt af naarmate de dag vordert, wat betekent dat het vermogen van je lichaam om je bloedsuikers onder controle te houden steeds verder afneemt.

Je lichaam verwacht gewoon niet dat je eet als het buiten donker is.

Waar het vaak ook mis gaat is dat wij Nederlanders vaak meer bij het avondeten eten dan bij het ontbijt, terwijl onderzoek juist uitwijst dat het beter is om ’s ochtends wat meer te eten. De verklaring hiervoor is dus dat ’s ochtends je glucosetolerantie minder verzwakt is dan in de avond/nacht.

“Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar.”

Zou je misschien willen delen hoe je dieet er ongeveer uitziet?

Ik hoop dat je er iets aan hebt.