Home Forums Verzekering en vergoeding Freestyle libere 1 of 2 van je zorgverzekeraar? Reageer op: Freestyle libere 1 of 2 van je zorgverzekeraar?

Als type 1 diabeet krijg je sinds 10 december 2019 de FreeStyle Libre gewoon vergoed. Je krijgt dan de FreeStyle Libre 1. FSL1 en FSL2 zijn 2 aparte systemen en niet compatibel, dus elk systeem heeft zijn eigen sensor en scanner.

Ik had eigenlijk gehoopt ook direct over te kunnen stappen op de FSL2 omdat ik de FSL1 al uit eigen zak betaald heb. Dus heb ik een mail gestuurd naar verschillende instanties.

Mijn vraag was:
Ik krijg sinds kort de Libre 1 vergoed vanuit het basispakket van mijn zorgverzekering en ik vroeg mij af of er mogelijkheden zijn om deze om te ruilen voor de nieuwe Libre 2?

Indien dit niet mogelijk is, hebben jullie dan misschien zicht op wanneer dit model wel in Nederland beschikbaar zal zijn?

Reactie van het ziekenhuis:
Helaas is de Libre 2 nog niet beschikbaar in Nederland. Deze gaat er wel komen, maar wanneer is nog niet bekend….

Reactie van het Diabetes Fonds:
Bedankt voor uw vraag. Ik verwijs u echter graag door naar de patiëntenvereniging DVN (Diabetesvereniging Nederland), zij hebben meer ervaring met diabetes in het dagelijks leven dan wij. Wij als Diabetes Fonds zijn er vooral om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken.

Reactie van Diabeter:
Maar in het algemeen gesteld, wat de Libre 2 betreft: hij valt officieel onder de continue glucosesensors (CGM) vanwege de alarmfunctie die de Libre 2 heeft. Dat betekent dat hij niet voor iedereen vergoed zou worden helaas. Maar los daarvan: hij is nog niet in Nederland verkrijgbaar, u zou bij de fabrikant Abbott moeten navragen wanneer men denkt dat hun nieuwe product de Nederlandse markt op komt. Er zijn meer omringende landen waar de Libre 2 nog niet verkrijgbaar is.

Helaas dus. Met uw behandelteam kunt u wel overleggen of u in aanmerking komt voor vergoeding van CGM.

Reactie van JDRF:
Deze vraag kunt u het beste neerleggen bij uw zorgverzekeraar of u kunt contact opnemen met DVN wellicht dat zij je verder kunnen helpen.

Reactie van DVN:
Dit is een automatisch antwoord. Wij streven ernaar u binnen enkele werkdagen een reactie te geven.

Mocht uw bericht over de (levering van) een hulpmiddel gaan, dan verwijzen wij u door naar de fabrikant van het product.

Reactie van Abbott Diabetes Care:
Helaas is er bij ons in Nederland nog niets bekend over de FreeStyle Libre 2.

Wij raden u aan om de website in de gaten te houden.

Het antwoord van Diabeter is wel verontrustend, blijkbaar is de FSL2 een CGM.

Ik heb nog geen contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar, maar aangezien de FSL2 nog nergens te koop is in Nederland hoef ik daar ook niet veel van te verwachten. Dus mocht je niet kunnen wachten, dan zou je de FSL2 vanuit Duitsland kunnen bestellen maar dan zal je het zeer waarschijnlijk zelf moeten betalen.